5 rocznica Stowarzyszenia Miłośników Szynszyli Małej

Pięć lat temu 16 grudnia 2014 r. założyliśmy Stowarzyszenie Miłośników Szynszyli Małej.

Nie wydarzyłoby się to, gdyby nie Duszek, szynszyla jednej z naszych koleżanek z Forum-szynszyla.pl – schorowana, której częste wizyty u lekarza były wpisane w życie jego i jego opiekunki Natalii. To od Duszka zaczęła się pomoc, to dzięki Duszkowi się poznaliśmy, to dzięki niemu wszyscy (opiekunowie, lekarze, hodowcy) zjednoczyliśmy się w walce o poprawienie dobrostanu szynszyli jako zwierząt towarzyszących.

W ciągu tych 5 lat poza pomocą konkretnym zwierzętom i ich opiekunom, udało nam się postawić na to, na czym nam bardzo zależało – na edukację!
Rozpoczęliśmy cykl relacji na żywo pt. „Weterynarz radzi”, gdzie każdy z szynszylowych opiekunów miał okazję wysłuchać fachowych porad „z pierwszej ręki”, zadać pytanie specjaliście i uzyskać na nie odpowiedź.
We współpracy z lekarzami, opracowaliśmy cykl ulotek edukacyjnych, które zawsze zabieramy ze sobą na targi zoologiczne (byliśmy już w Gdańsku, Wrocławiu, Krakowie, Warszawie, Katowicach, a przed nami kolejne wydarzenia!). Prowadzimy prelekcje i warsztaty edukacyjne związane z opieką nad szynszylami podczas tego typu wydarzeń, a także jesteśmy na nich do Waszej dyspozycji, jeśli chcecie o cokolwiek nas zapytać.
Raz w roku pojawiamy się również w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie aby przekazać studentom wiedzę praktyczną, którą zdobyliśmy przez lata obcowania z szynszylami.
W odpowiedzi na potrzeby opiekunów w 2017 roku stworzyliśmy, wraz z najlepszymi w kraju szynszylowymi lekarzami, poradnik „Z szynszylą pod jednym dachem”, a w październiku 2019 roku wydaliśmy jego drugie, ulepszone wydanie.
Od trzech lat organizujemy też z zaprzyjaźnionymi lecznicami cykl badań profilaktycznych  z okazji Dnia Szynszyli.
W listopadzie 2017 roku powstała nasza grupa dyskusyjna „Szynszylowe ABC”. Ta grupa to miejsce, gdzie możemy dzielić się zdobywanym doświadczeniem, ale również radością jaką daje obcowanie z tymi niesamowitymi zwierzakami.

Pewnie można było napisać też kilka słów o naszej stowarzyszeniowej ekipie, bo jest na swój sposób wyjątkowa, ale… ten wpis należy się Duszkowi. O nas opowiemy innym razem.

To, że przez te 5 lat mogliśmy działać aktywnie i z całkiem dobrymi efektami zawdzięczamy wyłącznie Wam! Wasze wsparcie, zarówno materialne jak i niematerialne sprawia, że ciągle znajdujemy motywację do pracy a nasza kreatywność nie słabnie. Chcielibyśmy Wam wszystkim prze tej okazji serdecznie podziękować

Mamy zwyczaj powtarzać przy różnych okazjach pewne zdanie : „To wszystko przez szynszyle”. Czy zgodzicie się z nami, że to bardzo podstępne i przebiegłe zwierzaki, które bez skrupułów kradną nasze serca?